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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  12/10/2021
Data da última atualização:  12/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCIMENTO, E. C. do; SABINO, M. C.; CORGUINHA, L. da R.; TARGINO, B. N.; LANGE, C. C.; PINTO, C. L. de O.; PINTO, M. de F.; VIDIGAL, P. M. P.; SANT'ANA, A. S.; HUNGARO, H. M.
Afiliação:  EDILANE CRISTINA DO NASCIMENTO, Universidade Federal de Juiz de Fora; MELISSA CORREA SABINO, Universidade Federal de Juiz de Fora; LUCAS DA ROZA CORGUINHA, Universidade Federal de Juiz de Fora; BRENDA NERES TARGINO, Universidade Federal de Juiz de Fora; CARLA CHRISTINE LANGE, CNPGL; CLAUDIA LUCIA DE OLIVEIRA PINTO, Empresa Mineira de Pesquisa Agropecuária; PRISCILA DE FARIA PINTO, Universidade Federal de Juiz de Fora; PEDRO MARCUS PEREIRA VIDIGAL, Universidade Federal de Viçosa; ANDERSON S. SANT'ANA, Unicamp; HUMBERTO MOREIRA HUNGARO, Universidade Federal de Juiz de Fora.
Título:  Lytic bacteriophages UFJF_PfDIW6 and UFJF_PfSW6 prevent Pseudomonas fluorescens growth in vitro and the proteolytic-caused spoilage of raw milk during chilled storage .
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Microbiology, v. 101, 103892, 2022
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study, P. fluorescens-infecting phages were isolated, characterized, and evaluated to their potential to control the bacterial counts and, consequently, the proteolytic spoilage of raw milk during cold storage. The UFJF_PfDIW6 and UFJF_PfSW6 phages showed titers of 9.7 and 7.6 log PFU/ml; latent period of 115 and 25 min, and burst size of 145 and 25 PFU/infected cell, respectively. They also were highly specific to the host bacterium, morphologically classified as the Podoviridae family, stable at pH 5 to 11 and were not inactivated at 63 degrees Celsius or 72 degrees Celsiusfor 30 min. These phages found to be effective against P. fluorescens, reducing bacterial count throughout the entire exponential growth phase in broth formulated with milk at both 4 degrees Celsius and 10 degrees Celsius. This effect on bacteria growth led to inhibition by at least 2 days in proteases production, delaying the degradation of milk proteins. When applied together in raw milk stored at 4 degrees Celsius, they reduced the total bacteria, psychrotrophic, and Pseudomonas by 3 log CFU/ml. This study?s findings indicate that these phages have a great potential to prevent the growth of Pseudomonas and, consequently, to retard proteolytic spoilage of raw milk during chilled storage.
Palavras-Chave:  Dairy food; Milk spoilage; Shelf-life.
Thesagro:  Armazenamento; Bactéria; Laticínio; Leite.
Thesaurus Nal:  Psychrotrophic bacteria; Storage.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25445 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBERNARDI, A. C. de C.; VINHOLIS, M. de M. B.; BARBOSA, P. F.; ESTEVES, S. N. Renovação de pastagem e terminação de bovinos jovens em sistema de integração lavoura pecuária em São Carlos, SP. In: WORKSHOP INTEGRAÇÃO-LAVOURA-PECUÁRIA-FLORESTA NA EMBRAPA, 2009, Brasília. Anais... Brasília: Embrapa: ILPF, 2009. Artigos com tres fontes diferentes: In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Anais... Maringá: SBZ: UEL, 2009.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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